Mannen Zondag 1, 2e divisie AV

26 november 2016 17:15

Bijl, E.R.

Meer foto's:  voetbal-shoot.nl

FC Lienden is er niet in geslaagd voor een stunt te zorgen in de uitwedstrijd tegen Jong AZ. De ploeg van Hans Kraay jr. gaf verdienstelijk partij maar moest uiteindelijk, na een 0-0 ruststand, met 2-0 het hoofd buigen. Een discutabel penaltymoment, waarbij FC Lienden een duidelijke strafschop werd onthouden, was cruciaal voor het wedstrijdverloop.

Elke speelronde in de tweede divisie kent verrassende uitslagen. Ook dit keer weer. Zo lijkt de trainerswissel bij HHC Hardenberg effect te hebben. Nu was er een 1-0 zege op het hoog staande AFC. HHC Hardenberg pakte 10 punten in de laatste 5 duels. Ook Kon. HFC verraste met een 0-3 winst bij het veel hoger genoteerde Excelsior Maassluis. Het Tielse T.E.C. haalde verrassend uit door in eigen huis het sterke G.V.V.V. met 4-2 te kloppen. Allemaal niet bepaald gunstige uitslagen voor FC Lienden.

Tegen Jong AZ, de koploper en titelfavoriet bij uitstek koos trainer Hans Kraay jr. voor een basisformatie met Milad Intezar in plaats van de afwezige Mo Ajiach. De na dit seizoen naar zijn oude club CSV Apeldoorn terugkerende Mark Fennebeumer startte in de spits met Jordie van der Laan achter de spits. Bij Jong AZ startte Jorik van Overeem in de basis als straf voor zijn uitlatingen in een landelijk dagblad. AZ trainer John van den Brom zette de middenvelder, die eerder dit seizoen al in actie kwam tegen FC Lienden tijdens de KNVB bekerwedstrijd FC Lienden – AZ, uit de eerste elftal selectie. Bij de belofteteams van de BVO’s kun je dit soort ‘mutaties’ wachten. Wekelijks wordt er in totaal verschillende samenstelling gespeeld. Competitievervalsing /of niet, het is een feit waar de clubs in de tweede divisie mee te dealen hebben.

De eerste helft was er sprake van veel eenrichtingsverkeer richting FC Lienden doel en de ploeg had weinig in te brengen tegen de formatie van de trainers Martin Haar en Kenneth Goudmijn. De thuisclub had het meeste balbezit, speelde met veel beweging in een hoog baltempo, en drukte regelmatig FC Lienden ver terug. Zeker in verdedigend opzicht had de ploeg van Hans Kraay jr. de zaken echter prima voor elkaar en het sterke Jong AZ slaagde er nauwelijks in kansen te creeren. In de 18e minuut moest Jong AZ al wisselen toen de 17 jarige spits Jelle Duin geblesseerd raakte. De 19 jarige Nick Doodeman was de vervanger. In de 29e minuut wist Tom van der Neut een goede AZ mogelijkheid te voorkomen door zich voor een AZ schot te werpen. Met een subtiel hakballetje van de 17 jarige Calvin Stengs was Jong AZ nog het dichtst bij een treffer. Het grootste wapenfeit van FC Lienden in de eerste helft viel in de 7e minuut te noteren. Rechtsachter Jermo Wilsterman stoomde uit de omschakeling op en schoot vervolgens vanuit goede positie naast.

Het eerste gevaarlijk moment van de tweede helft kwam van de kant van FC Lienden. Jordie van der Laan zag in de 50e minuut zijn doelpoging net naast gaan. Kort daarna zag Joris van Overeem zijn schot van de rand van de zestien door FC Lienden doelman Jan Schimmel knap gepareerd. Naar mate de wedstrijd vorderde kroop FC Lienden wat meer uit haar schulp en deed de ploeg meer mee.

In de 68e minuut viel het openingsdoelpunt van de wedstrijd. FC Lienden invaller Wouter de Vogel (voormalig AZ speler) werd in het strafschopgebied onderuit gehaald. Scheidsrechter Bijl wuifde de zuivere penalty weg en Jong AZ sloeg onmiddellijk in de counter toe. Jamie Jacobs scoorde de 1-0 op aangeven van Calvin Stengs. Een zuur moment voor de op dat moment prima in de wedstrijd zittende Betuwse ploeg. In de 77e minuut was FC Lienden dicht bij de gelijkmaker. Milad Intezar werd net iets te veel gehinderd om een voorzet van Abderrahim Loukili binnen te koppen waardoor de bal van de lijn kon worden gehaald. In de 82e minuut stelde Jong AZ op gelukkige wijze de overwinning veilig. Jeremy Helmer zag zijn schot van richting veranderd waarna de bal in het FC Lienden doel belandde.

Met de 2-0 overwinning deed Jong AZ prima zaken en inmiddels staat de Alkmaarse ploeg 7 punten los. FC Lienden had op grond van het knappe verdedigende spel en het wedstrijdverloop zo maar een verdiend puntje kunnen ‘stelen’ op het AFAS sportcomplex. Na deze zure nederlaag staat de ploeg nog steeds op de 12e plek maar het gat met de degradatiezone is nog maar 1 punt. In het rechterrijtje staan de ploegen zeer dicht bij elkaar en is het dringen geblazen. Voor FC Lienden wordt de komende thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Jong Twente van groot belang. Op grond van de vertoning tegen Jong AZ kan deze wedstrijd met vertrouwen tegemoet gezien worden. De wedstrijd FC Lienden – Jong FC Twente begint zaterdag 3 december om 18:00 uur.

Opstelling FC Lienden: Jan Schimmel, Jermo Wilsterman, Leon Broekhof, Tom van der Neut, Guido van Rijn, Milad Intezar, Mike Vreekamp, Arjan Goorman, Jordie van der Laan (Mo Bendadi), Mark Fennebeumer (Wouter de Vogel), Abderrahim Loukili (Erik van Eem).