28 januari 2017 15:00

Martens, R.W.M.

Opstelling

Meer foto's:  Joop Kappert en Gerald van Zanten

FC Lienden heeft in de eerste wedstrijd na de winterstop een prima resultaat behaald. In eigen huis werd sv Spakenburg met

4-1 afgetroefd. Een fraai resultaat en drie belangrijke punten voor de ploeg van Hans Kraay jr. De tussentijds bij FC Lienden teruggekeerde Frank Wiafe bewees in zijn eerste wedstrijd in de tweede divisie gelijk zijn waarde voor de thuisclub door tweemaal te scoren.

FC Lienden tegen Spakenburg was niet alleen voor beide teams een wedstrijd belangrijk voor de ranglijst. Bij beide clubs was het de afgelopen dagen ook een drukte van belang op spelersgebied (komende en gaande spelers). Spakenburg nam bovendien in de winterstop voortijdig afscheid van trainer Hans van der Haar (eerder succesvol trainer bij FC Lienden) en de bij Spakenburg op een zijspoor gezette spits en voormalig aanvoerder Danny van den Meiracker werd voor de rest van dit seizoen binnengehaald door FC Lienden. Ook voor volgend seizoen shoppen de Spakenburgers (al dan niet met succes), net als andere clubs overigens, alweer volop bij FC Lienden. Kortom, er was sprake van een wedstrijd voorzien van de nodige spanning en lading.

Bij Spakenburg dan ook geen voor de Liendenaren bekende namen als Hans van der Haar of verdediger Ralph Dua (geblesseerd). Wel op de bank aanvaller Robby Holder. Onder de lat stond bij de gasten Martin van Barneveld als vervanger van de vorige week geblesseerd geraakte Richard Arends. Verder in de basis de tussentijds van Achilles’29 overgestapte aanvaller Thijs Hendriks. Bij FC Lienden geen Danny van den Meiracker die van Spakenburg in deze wedstrijd niet mocht uitkomen maar wel de in Lienden teruggekeerde Frank Wiafe die met Fortuna Sittard voortijdige contractontbinding overeen kwam. Op de bank bij de thuisclub ook o.a. de laatste ‘winterse’ aanwinst middenvelder Kars Vierwind, die tussentijds van FC Oss overkwam, en voor de laatste maal Mark Fennebeumer die per direct een ‘vervroegde’ overstap maakt naar zijn oude club CSV Apeldoorn.

In de 7e minuut was het FC Lienden dat op voorsprong kwam na geklungel aan Spakenburg zijde. Aanvoerder Mike Vreekamp behield het overzicht en plaatste vanaf 40 meter bekeken de bal in het door de zoveelste doelman van Spakenburg verlaten doel. Binnen 10 minuten was de stand weer in evenwicht. Uit een vrije bal van de zijkant mocht Niels Buitenhuis volledig vrijstaand van dichtbij raak koppen. FC Lienden spelers inclusief doelman Jan Schimmel stonden erbij en keken ernaar. De gasten hadden vervolgens  het initiatief en waren de bovenliggende partij zonder echt gevaarlijk te worden. FC Lienden speelde daarentegen voornamelijk de lange bal en op het middenveld had de Betuwse formatie het moeilijk. Vlak voor rust voorkwam Spakenburg doelman van Barneveld een tweede Liendense treffer met een prima redding door een kopbal van dichtbij van Leon Broekhof, na een vrije bal van Wouter de Vogel, te pareren. Op slag van rust was het toch raak en viel de 2-1 voor de thuisclub. Erik van Eem zag zijn schot mislukt waarna de bal voor de voeten van Tom van der Neut belandde die met dit buitenkansje wel raak wist en de bal binnen tikte.

In de rust gaf trainer Hans Kraay jr. zijn manschappen enige tactische aanwijzingen met als resultaat een beter spelend FC Lienden in de tweede helft van deze door scheidsrechter Martens goed geleide wedstrijd. De gasten uit het voormalige vissersdorp waren wel op zoek naar de gelijkmaker maar het bleef bij de nodige cornerballen. In de drukte voor het Liendense doel behield doelman Jan Schimmel de controle en echt gevaarlijk werden de gasten niet. FC Lienden daarentegen had mogelijkheden om de voorsprong te vergroten. Zo zag Wouter de Vogel  een prima genomen vrije bal net tot corner getikt worden, en verscheen Abderrahim Loukili in kansrijke positie voor de Spakenburg goalie. In de 78eminuut viel uiteindelijke de belangrijke derde treffer. Een snelle aanval via Abderrahim Loukili bracht de bal bij de juist in het veld gekomen Mo Ajiach, die vervolgens vanaf de rechterkant prima Frank Wiafe bediende. De teruggekeerde aanvaller rondde op subtiele wijze de aanval af en scoorde fraai zijn eerste doelpunt in de tweede divisie. FC Lienden kreeg meer en meer ruimte en Spakenburg maakte een verslagen indruk. In de 83e minuut was Abderrahim Loukili dicht bij een vierde treffer. De grillige aanvaller zag na een weergaloze actie zijn schot van de binnenkant van de paal terug het veld in komen. Een minuut later was de wedstrijd definitief gespeeld. Frank Wiafe dook alleen voor de doelman op en scoorde in de rebound zijn tweede treffer van de middag. De aanvaller, die werd uitgeroepen tot Man of the Match, bekroonde hiermee zijn goede optreden en bepaalde de eindstand op 4-1. Een klinkend resultaat, waarmee de ploeg vooruit kan, en dat met opluchting en enthousiasme in het Liendense kamp werd verwelkomd. Daarnaast werd 2017 met drie belangrijke punten goed begonnen en stijgt de ploeg op de ranglijst vier plaatsen. De afstand tot de degradatiezone blijft echter gering want meer ploegen in de onderste regionen roeren zich en weten punten te behalen. De eerstvolgende wedstrijd is komende zaterdag als de uitwedstrijd in Veenendaal tegen G.V.V.V. op het programma staat. Deze wedstrijd begint om 14:30 uur.