Accommodatie

Onbekend

Opstelling

Meer foto's: Joop Kappert

De loting van de eerste ronde van het toernooi om de KNVB beker van dit seizoen bepaalde dat FC Lienden het thuis moest opnemen tegen eredivisionist AZ. Op zich een mooie affiche maar gelijkertijd in feite een onmogelijke opgave zo vroeg in het bekertoernooi. Voor AZ is Europees voetbal het doel en de club weet dat het bekertoernooi de kortste weg is naar zo’n avontuur. Vandaar dat AZ trainer John van den Brom de wedstrijd wel degelijk serieus nam. FC Lienden moest hopen dat AZ een mindere dag zou hebben en dat verder alles in het voordeel van de Betuwse club zou uitvallen. In dat geval zou er misschien een hele kleine kans op een bekerstunt inzitten.

In de opstelling van FC Lienden viel één wijziging op. De voor de spitspositie aangetrokken Jordie van der Laan begon op de bank en verdediger Jermo Wilsterman keerde terug in de ploeg. Ongetwijfeld een om tactische redenen doorgevoerde wijziging van trainer Hans Kraay jr. Bij FC Lienden waren Erik van Eem en Mike Vreekamp door blessures nog steeds niet beschikbaar.

AZ miste de geschorsten Derrick Luckassen en Wout Weghorst en de geblesseerden Mattias Johansson, Stijn Wuytens en Alireza Jahanbakhsh. Aanvoerder Ron Vlaar keek eveneens vanaf de tribune toe en mocht in de rust de nodige handtekeningen uitdelen. Niettemin stond er een prima elftal met o.a. Rens van Eijden, Ben Rienstra, Joris van Overeem, Ilias Bel Hassani, Robert Muhren en Fred Friday.

De onder prima weersomstandigheden op sportpark de Abdijhof gespeelde wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler.

AZ, in Lienden gesteund door zo’n 150 supporters, nam het initiatief en had veruit het meeste balbezit. Tot echte grote kansen leidde dit in de beginfase niet. De thuisclub moest al vroeg in de wedstrijd een eerste wissel doorvoeren. In de 9e minuut verliet Erik de Kruijk geblesseerd het veld en Jordie van der Laan maakte alsnog zijn opwachting. Het meeste vuurwerk kwam in fasen van de wedstrijd van buiten het sportpark. Het daar ontstoken vuurwerk trok de nodige aandacht. Was AZ veelal op de helft van FC Lienden te vinden in de 19e minuut liet FC Lienden zich ook gelden. Leon Broekhof zag zijn kopbal uit een voorzet van oud AZ-speler Wouter de Vogel net naast het AZ doel verdwijnen.

In de 37e minuut nam AZ gezien het veldoverwicht terecht de leiding. Doelman Jan Schimmel stompte de bal voor de voeten van AZ speler Muamer Tankovic die vervolgens de bal over de FC Lienden goalie in doel schoot.

De ploeg van Hans Kraay jr. probeerde voor rust via Mo Bendadi en Abderrahim Loukili nog wel wat terug te doen terwijl AZ op zoek bleef naar een ruimere voorsprong. De rust van de niet grootse wedstrijd brak aan met een 0-1 voorsprong voor de gasten. FC Lienden had verdienstelijk de schade beperkt weten te houden.

In de tweede helft liet FC Lienden zich onmiddellijk gelden. Eerst wist AZ een cornerbal onschadelijk te maken, en vlak daarna zag Wouter de Vogel een vrije trap van 18 meter gestopt door AZ doelman Coutinho. Een schot van Abderrahim Loukili werd geblokt, en de hieruit ontstane hoekschop leverde niets op. Daarna werd het weer meer en meer AZ dat de klok sloeg en ten aanval richting het FC Lienden doel trok. In de 54e minuut moest Wouter de Vogel zijn doelman te hulp komen om een treffer te voorkomen en haalde de bal van de lijn.

Toch bleef de thuisploeg geloven in een goed resultaat. Iets wat in de 65e minuut beloond werd. Mo Bendadi schoot de toegekende vrije trap schitterend in het AZ doel en de verrassende 1-1 stand verscheen op het scorebord. Een explosie van vreugde barstte los op sportpark de Abdijhof.

Een sensatie leek in de lucht te hangen maar AZ stelde snel orde op zaken. Bel Hassani maakte de 1-2 door de niet onhoudbare bal binnen te schieten en scoorde hiermee zijn eerste doelpunt voor de Alkmaarse ploeg. In het resterende deel van de wedstrijd, met de nodige wissels, had AZ de beste mogelijkheden om te scoren en de voorsprong uit te bouwen. Lang leek het bij een schot op de paal van Tankovic te blijven maar in de 86e minuut besliste AZ definitief de wedstrijd. Het was opnieuw Bel Hassani die scoorde door de bal met een streep binnen te schieten. In blessuretijd bepaalde Robert Mühren de eindstand op 1-4 en deed AZ wat het gezien haar stand verplicht was. Voor FC Lienden en trainer Hans Kraay jr. zat er dit keer geen bekerstunt in. De ploeg wist het lang AZ lastig te maken, hield aanvankelijk de score beperkt maar zag uiteindelijk in de slotfase AZ toch geflatteerd afstand nemen.

AZ plaatst zich met deze overwinning voor de tweede ronde van de KNVB beker en zal morgenavond aandachtig de loting voor deze tweede ronde volgen. Voor FC Lienden zit het bekertoernooi er voor dit seizoen op en alle aandacht kan nu gericht blijven op de Tweede divisie. Hiervoor kan de ploeg gelijk zaterdag aan de bak als het sterke vv Katwijk op bezoek komt. Voor beide ploegen een belangrijke wedstrijd. De wedstrijd FC Lienden – Katwijk begint zaterdag om 18.00 uur.